+36-30-856-5879 info@viragzoom.hu

Anya vagy, nem vagy egyedül, 2. rész

Elszigetelve

Természeti népeknél megfigyelhető, hogy a gyerekek egy közösségbe születnek bele, az anyákon kívül idősebb és fiatalabb nők együttműködésével telnek a napok. A babákról való gondoskodás sok ember között oszlik meg, a kicsiket nem csak a saját anyjuk fogja, jár kézről kézre. Az anyák folyamatosan társaságban vannak, a feladatokat együtt oldja meg a közösség.

Ehhez képest a modern világunkban sokszor egész nap szinte egyedül van az anya a gyerekével vagy gyerekeivel. Amikor van is segítség, akkor is sok a feladat. A kicsire folyamatosan figyelni kell és ezzel párhuzamosan végezni mást, az osztott figyelem nagyon kimerítő. A háztartási munka velejárója, hogy nem lehet végezni vele sose, és még anyagi vagy más megbecsülést sem hoz (eleget), ez az önbecsülésre is kihat.

Reziliencia

Találó a vicc, hogy:

Folyton termő szennyesem és mosogatóm, cserélném hasonló tulajdonságú pénztárcára…

Kevés alvás

Az éjszakai pihenés sem elegendő a legtöbb Édesanyánál. Van pár mintagyerek alvás szempontjából, de inkább az a jellemző, hogy a gyerekeknek meg kell tanulni aludni, ez teljesen egyéni, általában hosszabb folyamat. Anyák többségénél az alváshiány az anyaság velejárója, és nem csak az újszülötteknél, ovisok vagy akár kamasz gyerekek szülei is érintettek. A rossz alvás minőség, főleg amikor hosszan tart, a személyiségre és az egészségre nagyon káros hatású. Romlik a koncentráció, a memória, táplálkozási zavarokat, elhízást, hormon problémákat okozhat, a szív és érrendszerre is kihat. Az alvás összefüggésbe hozható a hangulattal és az energia szinttel is.

Az alvás zavar csökkenti az alkalmazkodó képességet, ingerlékenységet okoz, állandó fáradtságérzet, lelombozottság jellemzi és pszichés problémákat okozhat. Azt tapasztalom, hogy amikor már nem kell a babához kelni akkor is felébred az Anyuka, mert megszokta vagy a napi stressz éjszaka felébreszti. Késő fekvés is gyakori, mert este van az a nyugalmas időszak, amikor el lehet intézni azt, amire nappal nem maradt idő. A szülők hajlamosak alábecsülni, a megfelelő alvás jelentőségét. Társadalmi nyomás is arra terel, hogy „minél több mindent csinálj”, ebben a versengésben arra nem lehet büszke egy Anya, hogy eleget alszik. Ennek ellenére, és a tények ellenére, hogy valamikor meg kell csinálni a dolgokat, aki állandóan fáradt nem túl hatékony és nem is jó társaság. Élvezzen prioritást a napi egyéni igénynek megfelelő, úgy kb. 7-9 óra alvás és pihenés is.

reziliencia
reziliencia

Anyai erő

Az Anyák nem szeretnek panaszkodni, talán mert úgy érzik nem méltó a helyzethez, és úgysem kapnak támogatást. A problémákat sokszor inkább elnyomják magukban is. Pedig a megoldásban az segít, ha egy biztonságos értő támogató körben ki lehet mondani, akár már ez is felszabadító lehet. Az Anyák ösztönösen tuják általában, hogy mit kell tenni. Tanács, kioktatás, hasonlítgatás, közöny, bagatellizálás haszontalan. Empátia és valódi segítség jön jól. Érdemes inkább megkérdezni őket, hogy „miben segíthetek?”. Sokszor elég egy mondat, csak egy őszinte, „hú, ez tényleg nehéz”, „ez érthető”. Akkor érezheti, hogy egy hős, minden anya hős. Igen, így van, nem egyszerű, de megcsináljuk, és csináljuk tovább, örömmel. Ez az anyák saját erejét szabadítja fel.

reziliencia
reziliencia

Elkülönülés

Régebben volt egy típusú életút, amiben az együtt felnövő lányok később hasonló időben lettek anyák, megmaradt a támogató közösség. Ma már hatalmas a szórás, húszas évei előtt és bőven negyven fölött is vállnak gyereket a nők. Van, akinek már van baba, míg a másik építi a karrierét, majd mire már nagyobbak a gyerekek elmegy dolgozni és barátnőnek lesz babája. Nem ritka, hogy egy korú barátnők közül valaki nem is akar gyereket, a másik épp szül, a harmadik meg Nagyi lett. Rengeteg régi kapcsolat megszűnik vagy eltűnik belőle a valódi őszinte egymás megértése. A különböző élethelyzetek régi barátságokat is padlóra küldhetnek, egyszerűen más a téma, más az időbeosztás, más a valóság. Új barátokat találni szerencse kérdése is. Nem csoda, hogy az anyák körében magas arányú a levert hangulat, magányérzet és a depresszió is. Emellett még bűntudat is megjelenhet a magányérzet miatt.

Összekapcsolódás

Azt is látom, hogy a sorsközösség összehozza a nőket, mindegy ki hány éves, együtt jól megtudjuk oldani, jó együtt lenni, még a hasonló beállítottságú Nagymamák is élvezik ezt a típusú társaságot. Amikor helyreáll a másokkal való kapcsolat érzése, az egész élettel könnyebb kapcsolódni. Minden embernek fontos, hogy hallják, lássák és szeressék.

reziliencia
reziliencia

Mi a jó a csoportban?

A személyes kapcsolódás. Sok tanfolyamra fel tudsz iratkozni, nálam is találsz több féle ingyenes anyagot, és ezek szuper jók, viszont a személyes kapcsolatot semmivel nem lehet helyettesíteni. Nem mondom, mert valóban nem való mindenkinek a csoport, de ez nagyon ritka. Sokan sajnálják az időt, mert akkor inkább a gyerekkel foglalkozik, vagy a házimunkával. Egyébként is pont most amikor… . Hasznos egyáltalán oda menni? Ez nem valami úri huncutság, unatkozó anyukának, akiknek semmi dolguk?

Idő arra lesz, amire szánunk. Aki őszinte magához, és önmagába néz tudja, hogy vannak bizony olyan idők amikor a telefont nyomjuk, fórumokon kérdéseket és válaszokat olvasunk, tizenkettedik youtube videót nézünk meg, negyvenedik cikket olvassuk arról mi lenne a megoldás, és …, aztán nem történik semmi. Ezek fontos dolgok, ebben a formában bármikor elérhető, kényelmes, nem kell bele tenni a személyiségünket. Ezek éppen azok a jelek, hogy igény van tudásra és a kapcsolódásra. Anya közösségben gyorsabban és hitelesen, személyre szabottan lehet tájékozódni. Persze a csoportban sem oldódik meg minden azonnal, de a megoldás benne van és a melletted áll többi csoporttag! Az a tudás, tapasztalathalmaz, elfogadás, szemléletmód és megoldáskeresés, ami az igazi haszon, amit utána mindenki maga tudja életmódjává formálni. Jó az is, hogy akár szoros barátságok is kialakulnak, és az sem utolsó dolog, ha rendszeresen van egy fix idő, amikor számíthatsz arra, hogy része lehetsz egy jó közösségnek , ahol meghallgatnak, támogatnak és egyszerűen csak jó lenni is.

Folytatás következik…

Várlak

Alkoss

Ha érdeklődsz a művészetterápia iránt, csatlakozz valamelyik csoportomhoz

Alkoss

Lépj velem kapcsolatba

ingyenes-szakmai-konzultacio

You have Successfully Subscribed!