+36-30-856-5879 info@viragzoom.hu

Séta

Tegyünk „lépéseket” magunkért.

A mozgás jótékony testi hatásai közismertek. Egy laza séta, holisztikusan hat funkcióink optimalizálódására. A pozitív pszichológia kimutatta, hogy ha naponta legalább 10-15 percet aktívan sétálunk, akkor jobb lesz a hangulatunk. Jó időben ez könnyebb, viszont amikor nem hívogat a természet, mi is inkább bekuckóznánk

Pihenés nagyon fontos nekünk és a természetnek is, azonban ez nem teljes leállás, inkább a funkciók alapjáraton tartása.

Tavaszi fáradtság vagy más fáradtság esetén kicsit be is indíthatjuk magunkat sétával. Mindennapi szokásaink határozzák meg a lelki egészségünket, jóllétünk összetevői magunkban, az életmódunkban találhatók. Egyéni mérlegelés szerint, egyik ilyen összetevő lehet egy-egy kellemes séta, aminek a „lelke” a kikapcsolódás.

pihenés

Séta és célok

Több helyről inspirálódva januárban kitűztem célul, hogy többet fogok sétálni. Csak egy kicsi kihívás magamnak, a januári hidegben nem is vágytam nagy sétákra. Minden nap igyekeztem, hogy meglegyen a kitűzött lépés szám, ezt a telefonom applikációjával mértem.

Közeli boltba gyalog mentem és kerülővel jöttem, amikor valahova mentem kényelmesen időben elindultam és akár egy szabad 10 percet is sétával töltöttem. Ha lehetőség adódott, akkor éltem vele és mentem erdei sétára is.

Eredményem: végül nem sikerült minden nap a kitűzött lépés szám, volt pár nap nagyon kevés, néhány nap pedig több lett, és átlagban sem lett meg. Mégis ahogy visszanéztem jó érzés volt, a célom elértem. Én a hidegben is ennyit sétáltam, sokkal többet, mint előtte, és még élményeket is szereztem. Sikereimen felbuzdulva, folytatom a séta kihívásom, bár februárban volt pár, nekem már túl hideg nap, akkor egyáltalán nem mentem, utána visszatértem a sétákhoz, az is lehet, hogy már az életmódom része.

Van egy kis kedvenc erdei köröm, nem sok, úgy 15 perc kényelmes séta. Sokszor mentem arra. Ugyan az a kör, kérdés csak annyi merre kezdek. Persze még az is, hogy egy kicsit tovább megyek, vagy sietek, milyen az idő? Az is más, ha pocsolya van, megnézem magam és a fákat, a víztükörben. Mennyire fázom, vagy kimelegszem? Kik jönnek szembe? Egyedül megyek, esetleg valaki velem sétál, többen is megyünk. Kicsit sötétedik, közben pedig alig telt el az idő. Negyed óra és mennyi fontos történés, és fontos nem történés.

Séta és meditáció

Rengeteg, nem természetes inger ér minket a nap folyamán, ami kihat a gondolkodásunkra is. Séta közben viszont kiszakadunk ebből és meditatívabb állapotba kerülünk. A kevés bejövő információ által jobban tudunk a részletekre figyelni, akár a környeztünkben, akár úgy, hogy ez bennünk, hogyan jelenik meg.

Mi van bennünk. Megérkezünk önmagunkhoz.

A séta és a szemlélődés kitisztít, rendeződnek a belső tartalmaink. Egységbe kerülünk magunkkal, és stabilizálódunk, jó alap egy olyan világban ahol rengeteg, nem természetes inger érhet minket a nap folyamán.

Várlak

Alkoss

Ha érdeklődsz a művészetterápia iránt, csatlakozz valamelyik csoportomhoz

Alkoss

Lépj velem kapcsolatba

ingyenes-szakmai-konzultacio

You have Successfully Subscribed!