+36-30-856-5879 info@viragzoom.hu

Novemberi Hangulat és Művészetterápia

A rövidülő nappalok és hideg idő hangulatváltozásokat okozhatnak. Hogyan segíthet a művészetterápia a novemberi hangulat kezelésében?

Az év utolsó hónapjaiban, a hűvös időjárás és a rövidülő nappalok mindannyiunkat érintenek, a természet változásaival párhuzamosan az emberi lélek is átformálódik. November dinamikája elmélkedésre és belső utazásra hív. Ebben segítségünkre lehet a művészetterápia, lehetőséget ad felfedezni és kifejezni azokat az érzéseket, amelyek a hideg és szürke napokon felbukkannak. Azonban, a november nem csak a mély lelkiállapotokat hozza magával, hanem alkalmat is kínál számunkra, a belső kreativitás felfedezésére.

nov

Őszi Átalakulás

November elején még élvezhetjük a színpompás levelek látványát, de ahogy a hónap halad, a természet átalakul, a színkavalkád elkezd szürkülni, a párás, ködös idő, a hideg szellő és a hosszú éjszakák mind arra emlékeztetnek bennünket, hogy az élet ciklusai változóak.

Ezek az őszi változások az elmúlás és letisztulás időszakát hozzák el, előkészítve minket egy új kezdetre. A művészetterápia ebben az időszakban segíthet nekünk abban, hogy kapcsolatba lépjünk a természetes átalakulással, miközben felfedezzük saját belső átalakulásainkat.

Novemberi Hangulat

A novemberrel együtt járó rövidülő nappalok és hideg idő sokak számára okozhat hangulatingadozásokat és energiavesztést. Gyakrabban előfordulhatnak kapcsolati nehézségek, és hajlamosíthat az introverzióra. Az őszi depresszió egy valós kihívás, amely befolyásolhatja az életminőséget és az általános jólétet. Azonban ne feledjük, hogy az alkotás, kreativitás és művészetterápia rendkívül hatékony eszközök lehetnek a mentális egészségünk támogatásában. Az őszi depresszió, vagy más néven szezonális affektív zavar, sokakat érint ebben az időszakban, amikor a napfény és a természetes fény mennyisége csökken. Persze vannak, akik már alig várták, hogy vége legyen a nyárnak és az ősz igazi megkönnyebbülést hoz számukra. Sokféle érzést hozhat az ősz. Mindenkinek a saját érzései érvényesek, és ezeket az érzéseket, érdemes alkotásba fordítani.

A művészeti tevékenységek lehetővé teszik az érzelmek kifejezését, még akkor is, ha szavakba nehezen önthetők.

nov
nov

Művészetterápia és Önismeret

A művészetterápia egy kiváló eszköz az érzelmek kifejezésére és feldolgozására. Az alkotás lehet festés, rajzolás, szobrászat vagy bármilyen más művészeti forma, ami segít kifejezni azt, amit szavakkal nehéz elmondani. November energiái ideálisak ahhoz, hogy mélyebben elmerüljünk önmagunkban és felfedezzük azokat az érzéseket, amelyek a felszín alatt rejtőznek.

Kreativitás és Önkifejezés

Az őszi hónapok ideálisak arra, hogy mélyebb kapcsolatba kerüljünk saját kreatív potenciálunkkal. A november lehetőséget kínál arra, hogy visszatekintsünk az elmúlt hónapokra, értékeljük az elért eredményeket, és felkészüljünk az előttünk álló év végi időszakra. A művészetterápia lehetőséget teremt az érzelmek kifejezésére és feldolgozására, így segítve a belső harmónia megtalálásában.

Stressz: Kreatív Megoldások a Mindennapi Nyomásra

Számos olyan stresszforrás is előfordulhat novemberben, ami nem mindig nyilvánvaló, ilyenek például az ünnepek előtti előkészületek, a munkahelyi nyomás, pénzügyi terhek és a gyakori légúti

betegségekhez kapcsolódó szorongások. A stressz elkerülhetetlen része az életünknek, de az elfogadás, a tudatosítás vagy az érzelmek kiengedése segíthet abban, hogy a stressz ne befolyásolja túlzottan a mindennapi életünket. A művészetterápia felismerhetővé teheti ezeket a stresszforrásokat, segít kreatív megoldásokat találni és reziliensebbé válni. Az alkotófolyamat során a jelenlét és a figyelem összpontosítása is segít a stressz csökkentésében.

A művészet és kreativitás segíthet a stressz kezelésében, miként azt Emily Nagoski és Amelia Nagoski is javasolja, olyan stratégiák: „mint a kreatív önkifejezés – az írás, a rajzolás, az éneklés, bármi -, ami biztonságos teret kínál ahhoz, hogy keresztüljuss az alagúton.” Az alkotás és kreativitás nemcsak stresszkezelési eszközként funkcionálnak, hanem olyan mély kapukat is kinyithatnak, amelyeken átlépve felfedezhetjük belső világunkat, megismerhetjük rejtett erőforrásainkat. Lehetőséget teremt az önfejlődésre és a belső harmónia megtalálására.

Művészetterápiás Tippek Novemberre

Őszi természetjárás: Inspirálódj a természet változásából, majd a természet képeit, analógiáit felhasználva készíthetsz alkotásokat is.

Hangulatfestés: Válassz színeket, amelyek tükrözik az érzéseidet, és hagyj szabad utat a festésnek vagy rajzolásnak.

Közös alkotás: Hozz létre közös műalkotásokat barátaiddal vagy családtagjaiddal, hogy erősödjön a közöttetek lévő kapcsolat.

Reflexió és Megértés: Tarts magadnál egy naplót az alkotásaid készítése során, és reflektálj az érzéseidre. Az írás és a vizuális művészetek kombinációja mély önismereti utazást eredményezhet.

Gyertyafény és Relaxáció: Készíts egy alkotást, amely a gyertyafény és a csend erejét jeleníti meg neked. Ez segíthet ellazulni, és belső békét teremthet.

November a belső felfedezés és a kreativitás hónapja lehet. Engedd, hogy a művészetterápia útmutatásával feltárja az érzéseidet és segítsen abban, hogy az év utolsó hónapjaiban is mélyebb kapcsolatba lépj önmagaddal és a környezeteddel. Élvezd az alkotás örömét, és engedd meg magadnak a fejlődés lehetőségét! Ha elakadnál, vagy szívesebben végeznél ilyen gyakorlatokat szakemberrel, szertettel várlak egyéni beszélgetésekre.

nov
Felhasznált irodalom

Antalfai Márta (2016): Alkotás és kibontakozás, Lélekben Otthon Alapítvány

Emily Nagoski, Amelia Nagoski (2022): Érzelmi kiégés – A stresszkezelés gyakorlati titkai nőknek, Libri Kiadó

Várlak

Alkoss

Ha érdeklődsz a művészetterápia iránt, csatlakozz valamelyik csoportomhoz

Alkoss

Lépj velem kapcsolatba

ingyenes-szakmai-konzultacio

You have Successfully Subscribed!