+36-30-856-5879 info@viragzoom.hu

Szerethető idősödés

Kit érdekel az öregedés? Minek ezzel foglalkozni? Ha nem beszélünk róla, akkor nincs?

Bár mindenkit érint a téma, mégis tabu.

„ A boldog öregek tényként fogadják el az idő múlását, és felismerik a benne rejlő lehetőségeket. Megváltozik a fontossági sorrend életükben, és képessé válnak az előítéletektől és önbecsapásoktól mentes létezésre. Ráadásul életörömöt és leleményességet is lehet tanulni tőlük, hiszen tapasztalataik rendezgetése, szintetizálása közben sok olyan dolgot fedeznek fel, amire a fiatalabbaknak még nincs rálátásuk.”

Boldizsár Ildikó

idősödés

Az idős ember óriási tisztelet tárgya volt a régi időkben

ők birtokolták és adták át a tudást.

Mára a technika fejlődésével ez teljesen átalakult.

A fizikai és szellemi erő lett a fontos, és a produktivitás, a gyors, hatékony problémamegoldás az érték. Jellemzően a fiatalos fittség és fiatalos külső vágyképe határozza meg a társadalmi gondolkodást. Ma rengeteg lehetőség áll rendelkezésünkre, hogy lépéseket tegyünk az egészség, fittség és szépség megőrzésére, viszont nehéz megtalálni a sokaságban a valódi értékeke. Sokszor a nagy nyomás miatt, a látszat hajszolása fontosabb lehet.

Nem a 20 évesre retusált 70 éves címlaplány a legjobb válasz az öregedés kérdéseire.

Az időskor alapvető tapasztalata az, hogy az elkerülésre irányuló erőfeszítések korlátokba ütköznek. Az adekvát élet- és gondolkodásmód az idősödés jó megélésének kulcsa.

idős férfi
idősödés

Nem kor adja a tiszteletet, idejétmúlta lenne a tekintélyelvhez visszatérni, és a fiatalokkal sem érdemes versengeni. Fontos viszont a fejlődési út, az önmeghaladás, a valódi örömök megélése. Érett identitású, integrált emberként élni.

Az öregedés valós problémáira alapozva Tisza Kata a sikeres helyett a szerethető öregedést használja. A szerethető alatt pedig azt érti, hogy békében, önazonosan hogyan tudunk megöregedni, kiteljesedni.

Az öregedés fokozatos, részben természetes, részben külső tényezők által kiváltott folyamat, lassítani lehet, megakadályozni viszont nem. Minden élő szervezet öregszik, az öregedés nem időskorban kezdődik, és nem is lineáris, nagy lehet a hullámzás, a tünetek sem egyformák, és nem ugyan abban az életkorban jelentkeznek mindenkinél.

Az élet közepe táján elindul egy fokozatos befelé irányulás, lassulás, ennek elfogadása sem mindig könnyű. Pedig a dolgok megértéséhez és a problémák valódi megoldásához, lassú élet szükséges.

Az érett felnőttkor után, az életpálya újabb fejlődési szakasza speciális nehézségekkel szembesít.

Azt is szokták mondani az időskorról, hogy a veszteségek időszaka. Bizonyos szerepek és funkciók megszűnnek, a társas környezet átalakul. Az öregedés jeleinek megélése gyakran nehéz, a tapasztalatok már nem egyeznek a megszokott testképpel. A veszteségeket nem könnyű feldolgozni és az élettani változások mellett jelen vannak a pszichológiai változások is. A biológiai öregség sem feltétlen esik egybe a pszichológiai öregséggel. A maga komplexitásával, mégis nagyon természetes.

idősek
idős sakk

Mondhatnánk minek is beszélni róla, úgyis megtörténik. Persze lehet megoldás bizonyos helyzetekben homokba dugni a fejünket, de tudjuk, hogy általában nem hoz hosszútávú eredményt. Ma, amikor hosszú életre van már lehetőségünk, nagyon nem mindegy milyen minőségben telik. Ehhez viszont új ismeretekre, új attitűdökre van szükség.

„Tudományosan bizonyított tény: Az idősödés bölcsebbé tesz!”

Dr. Jászberényi József

Az élet értelmének újrafelfedezésben sokszor új célok kerülnek előtérbe. Jellemző egyfajta letisztulás is. Ebben kulcsszerepet kap az egyéni kreativitás és az alkotóképesség, melynek révén a létezés új dimenziója a tudományban, a művészetekben vagy a vallásban, spiritualitásban való elmélyülés által tágulhat ki.

Az élet dolgaira, időskorra kialakulnak biztos megoldások, ami egyrészt könnyebbé teszi az életet, másrészt merevségre is hajlamosít. Az egyén és a környezet is változik, új helyzetekben másképp kell alkalmazkodni és másképp jó. Ez előtt másképp éltek az idős emberek, nincsenek kész mintáink, mivel ezerfélék vagyunk mindenkinek más és más lesz jó.

idősek
idős

A kreatív gondolkodásmód minden életszakaszban kulcsfontosságú, időseknek receptre írnám fel! Ha – bármilyen módon – beindul a kreativitás, az élet minden más területére is kihat. Így a tapasztalat által kialakított rendkívül hatékony, jó szokások és kreatív újítások, együtt adják az optimális megoldásokat.

Az időskor szerethető megéléséhez, a felkészülés szakaszától, az élet végéig fontos tényező lehet a külső támogatás, és professzionális segítség igénybevétele. Van, amit sosem késő elkezdeni vagy folytani – ehhez ad sok új ötletet a művészetterápia.

Saját szervezésű csoportok és egyéni beszélgetések mellett, Idősotthonok lakói számára is, tartok csoportos művészetterápiás foglalkozásokat.

Erről és sok más érdekes témáról lehet olvasni a Nők Lapja Egészség augusztus- szeptemberi számában.

Még megvásárolható az újságárusoknál.

Nők lapja
Nők lapja
Felhasznált irodalom

https://egy.hu/szocio/tudomanyosan-bizonyitott-teny-az-idosodes-bolcsebbe-tesz-107528

https://forbes.hu/uzlet/tisza-kata-exluziv-interju-oregedeskutatas/

Boldizsár Ildikó: Mesék boldog öregekről, Magvető kiadó 2014

Osváth Péter: Az életciklus-krízisek jelentősége, In: Neuropsychopharmacologia Hungarica 2012. XIV. évf. 4. szám

Várlak

Alkoss

Ha érdeklődsz a művészetterápia iránt, csatlakozz valamelyik csoportomhoz

Alkoss

Lépj velem kapcsolatba

ingyenes-szakmai-konzultacio

You have Successfully Subscribed!